Translate

STATIUNEA NEI PORI


NEI PORI (Neo Poroi) , este situată la poalele legendarului munte Olimp, sălaşul zeilor, incheie salba de statiuni din tinutul Pieria, fiind cea mai nouă si, probabil, cea mai frumoasa dintre acestea.

  • Nei Pori este o staţiune cu străzi largi trasate drept şi foarte multe vile de 3 şi 4 stele greceşti. Din cauza cutremurelor regimul de înălţime al clădirilor nu depăşeşte P+3, cea mai înaltă fiind … biserica, des întâlnită în cărţile poştale.  
Unele surse spun că statiunea ar fi  compusă din doua zone: o zona in care sunt cazati turistii străini  si o zona ”greceasca” (majoritatea celor cazati aici fiind greci). În tot cazul staţiunea este preferată de turiştii din Europa de est, foarte multi turişti sârbi, bulgari, macedoneni, români, polonezi, unguri. In zona tampon aflată intre Nei Pori si Platamonas există o zonă de recreere dedicată soldatilor si ofiterilor din trupele greceşti si Nato.
  •  Exact la mijlocul staţiunii există o zonă intermediară populată cu 2 parcuri de distractii. In fiecare zi de vineri  în aceast perimetru sunt târguri cu autohtoni care isi vand marfa (masline, ulei de masline, vin grecesc, fructe si legume etc.)

  • Statiunea are gară. Aflată în capătul nordic al statiunii, pentru a ajunge la ea trebuie să treceţi o pasarelă (dotată si cu lifturi). Puteti lua trenul in doua directii: spre Larissa/Atena sau spre Salonic. De asemenea cu trenul puteti să vizitati localităţile din apropiere: Leptokaria, Katerinii etc. Trenuri sunt de mare viteză, electric, gen Sageata Albastra , un bilet până la Leptokaria costă 1,5 € iar unul până la Katerinii 3,5 €.  Biletul pana in Salonic costa 12 € euro, si drumul dureaza cam o ora. Statiile sunt anuntate în tren (ca la Metrou). Naşul vine foarte rar, iar pentru o statie (Nei Pori-Leptokaria) nu vine niciodată. Cu toate acestea nu este bine să rişti, plata unei amenzi este de 200 de €. Toate WC-uri din gări, indiferent de mărimea localităţii sunt foarte curate.

  • Bulevardul principal din Nei Pori (strada Olimpou) si faleza (strada Posidonos) care mărginește plaja este un loc excelent pentru o plimbare dis de dimineaţa sau seara . Lățimea lor te invită la jogging, ciclism sau la o simplă cafea  la una dintre multele cafenele ale stațiunii. Seara te poţi relaxa pe băncuţele care mărginesc bulevardul. În zonă vei găsi multe de magazine mici, supermarket-uri şi cele mai ieftine taverne
 

  • În fiecare vineri dimineaţă in localitate se organizează un târg, unde se vând tot feluri de nimicuri, de la produse alimentare, prăjituri, fructe, până la chiloti de plajă, genti, tricouri etc..etc.

  • Staţiunea are si un cabinet medical, pentru cazurile de urgenţă

  •  NEI PORI este absolut pentru toată lumea si pentru orice. Pentru relaxare, tabără, luna de miere, vacanță de vis. Însă punctul forte al acestei stațiuni, este fără îndoială plaja, una dintre cele mai frumoase din Grecia.

Călătoria cu trenuletul Nei-Pori-Platamonas durează 10 minute si costă 3,5 €, biletele sunt eliberate in trenulet. Intre orele 12-18 trenuleţul nu functionează.Strada Alexandru cel Mare: 

Capătul nordic al stațiunii.
Capătul sudic al stațiunii.

Poze Nei Pori Facebook.

  • Parcul de distracții din Nei Pori.