Translate

MÂNCARE GRECEASCĂ

  • Preparatele traditionale grecești sunt (frigarui de porc sau pui), gyros (un fel de shaorma de pui sau porc), mousaka (mancare din carne tocata, servita sub forma unei felii groase, patrate, ca o placinta), (un fel de lasagna, din taitei grosi, cu carne tocata si branza). 
  • Gyros sau gyro (cel mai des pronuntat /ˈdʒaɪroʊ/, din grecescul: γύρος (giros) "a roti") este o mancare greceasca, facuta din carne, rosii, ceapa, si sos tzatziki si care se serveste cu paine - pita. Gyros mai poate fi si sandwich, care contine aceleasi ingrediente. Shaworma din Orientul Apropiat si Tacosul mexican sunt apropiate de gyros, iar toate deriva din Döner kebab care a fost inventat in Bursa in secolul 19. (SURSA: Culinar.ro )
        • Prețuri gyros Nei Pori, între 2-2,5 euro.
  • Souvlaki. Frigăruile greceşti din carne de porc, vită, miel, pui şi, mai rar, peşte spadă . Carnea friptă pe jar de lemn sau cărbune, stropită cu ulei de măsline – adevăratul sânge al Greciei – şi parfumată cu oregano, e strâns legată de existenţa culinară a grecilor încă din antichitate. De aceea credem – insistând în clişee – că trebuie să guşti măcar o dată dintr-un souvlaki, pentru a înţelege cu adevărat spiritul culinar grecesc.
    Musaka Grecească : musacaua este pregatita din straturi de carne tocata (sau maruntita cu cutitul) de miel sau orice alta carne rosie, in alternanta cu felii de vanata prajita sau cartof, cu felii de tomate si sos alb. Ingredientele se pun intr-un vas adanc si larg, se coc in cuptor, iar produsul, musacaua, se serveste bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne. (sursa All-food.ro) 
  • Horiatiki Salata (Salată grecească). Se taie rosia si castravetii bucati mai mari. Se aseaza intr-un bol. Ceapa se taie rondele sau pestisori. Se pun in bol. Se adauga si maslinele taiate felii sau rondele. Presarati putina sare. Se amesteca totul foarte usor. Intr-o cescuta amestecati uleiul, cu sucul de lamaie si 1/2 lingurita oregano si turnati peste salata.Asezati deasupra o felie cat doriti de groasa de de feta. Presarati putin oregano pe ea si apoi stropiti cu putin ulei de masline. Decorati cu felii de masline si patrunjel. SURSA e-retete.ro
        • Prețuri salată grecească Nei Pori 3 euro.
  •  Salată tzatziki. Ingrediente: 3 castraveți, 400 gr. iaurt. 3 căței usturoi, 5 linguri de ulei, mărar, sare, piper. Mode de preparare: Castravetii se curata de coaja si se taie cubulete mici, se amesteca cu sare si se pun la scurs pentru aproximativ o ora intr-o sita. Se zdrobeste usturoiul si se freaca cu uleiul ca la maioneza si treptat se pune iaurtul. Se pun castravetii scursi bine intr-un castron si se amesteca cu usturoiul si iaurtul. Se adauga sare si piper dupa gust.  La sfarsit se pune mararul tocat marunt si se da la rece pana se serveste.
  •  KLEFTICO: Se încinge cuptorul la 180° C. Se pregătesc şase pătrate de hârtie de copt. În mijlocul fiecărui pătrat se aşază câte o bucată de carne de miel, în jurul căreia se aranjează legumele: câte un cartof tăiat în sferturi, o jumătate de ceapă, 3 roşii, o jumătate de ardei capia, un căţel de usturoi. Se stropesc ingredientele cu vin, se presară rozmarin şi cimbru şi se asezonează. Se strâng marginile hârtiei de copt, formând pachete, care se sigilează bine. Se dau la cuptor timp de 2 ore. 2. Se deschide fiecare pachet şi se serveşte direct din hârtia de copt, cu pâine proaspătă.Ingrediente (pentru 6 portii):
    1. - carne de miel 1 kg
    2. - cartofi 1 kg
    3. - ceapa esalota 8 buc. (125 g)
    4. - usturoi verde 1 legatura
    5. - ulei de masline 2 linguri
    6. - rozmarin 1 lingura
    7. - oregano 1 lingura
    8. - patrunjel 1 legatura mare
    9. - coaja de la o lamaie
    10. - lamaie verde 1/2 buc.
    11. - supa de legume 100 ml (dintr-un cub concentrat)
    12. - vin alb sec 100 ml
    13. - sare, piper 
  • SoutzoukakiaChiftele marinate . Fel de mâncare originar din Podișul Anatoliei, mai precis din Smyrna. Mod de preparare: site Ceva Bun.
  • MELITZANOSALATA: o vânătă mare, suc de la 1/2 lamaie,  4 linguri de ulei de masline extra virgin Un vârf de cuțit, chimen, 1 cățel de usturoi (2, dacă doriți), frunze pătrunjel, sare de mare și piper proaspăt măcinat. Se coc vinetele timp de aproximativ 45 de minute, până când pielea exterioară devine crocantă iar interiorul devine moale. Se lasă apoi să se răcească. Se taie vinetele în lungime și jumătate scot carnea intr-un castron sau mojar. Se zvântă până când vânata se transformă într-un  piure compact și se amestecă cu sucul de lamaie dar și cu ulei de măsline ca și cum ați face o maioneză  (utilizați un blender, dacă preferați). Se amestecă pasta rezultată cu chimen, usturoi, patrunjel si iaurt, și se condimentează după gust. Acoperiti cu un pătrunjel tocat și cu o burniță de ulei de măsline. Se servește cu pita prăjită.
  • SAGANAKI: branză prajită in ulei de masline.
  • LAUKOUMADES: gogosi in sirop cu scortisoara. 
  • Pita este lipia grecească – mai groasă şi mai consistentă decât cea din bucătăriile levantine – făcută din aluat de pâine, copt subţire la cuptor. 
  •  

Băuturi alcoolice



  • Kitron este un lichior de lămâie produs în Naxos . Acesta este facut din fructe și frunze de Citron, un fruct apropiat de lamaie , dar mai  puternic și ușor diferit în gust. Kitron vine în trei variante: Varietatea verde este mai dulce și conține mai puțin alcool. Varianta galbenă este cea mai tare și are și cel mai puțin zahăr . Kitronul incolor este undeva între cele două variante  și este, probabil, cel mai bun pentru un  băutor novice. Kitronul a fost pentru scurt timp la modă la începutul anilor 1980, dar este dificil de a găsi astăzi în afara de insula Naxos din cauza lipsei de copaci citron.
  • Ouzo :  băutură alcoolică tradiţională grecească,  asemănătoare cu raki-ul turcesc se obţine prin distilarea boaştei de struguri, într-o instalaţie specială, numită amvikas, urmată de aromatizarea cu seminţe de anason, fenicul, mastic de Chios şi alte plante aromatice. Ouzo nu poate fi supus procesului de învechire şi, diluat cu apă rece, se emulsionează, devenind din incolor alb-lăptos. În Grecia Ouzo se serveşte la masă împreună cu diverse aperitive, numite „meze” – rulouri din frunze de viţă umplute cu orez, măsline cu sâmbure sau cu diferite umpluturi, fructe de mare, roşii uscate, vinete cu brânză feta
  • Tsipouro :Tsipouro este o bautura spirtoasă distilată cu un continut de aproximativ 36% alcool pe volum, ea este produsa din rezidurile de la teasc.  A fost descoperit de către călugării ortodocsi de pe munte Ahos  in secolul XIV,  care au folosit pentru prima oară reziduurile din teasc in scopul de a produce alcool. In functie de perioada din an, Tsipouro se bea rece sau chiar fierbinte, si, in functie de momentul zilei, acesta poate inlocui consumul de cafea sau vin. Tsipouro sau Tsikoudia, ca mai toate bauturile alcoolice din Grecia au o calitate festiva, fiind servite la diferite adunari sociale. Poate sau nu poate fi cu aromă de anason.
  • Tsikoudia : un coniac originar din Creta, similar cu Tsipouro și cu rachiul turcesc.
  • Uniunea Europeana recunoaste ouzo, tsipouro si tsikoudia ca fiind produse exclusiv grecesti , nicaieri in lume nu au voie sa se produca altele care sa poarte acest nume.

Brânzeturi



  • Antothyros este o brânză tare îmbătrânită asemănătoare cu brânza mizithra.
  • Anevato: O brânză din lapte de oaie si capră.
  • Feta: brânză albă semi-moale, realizată din lapte de capră sau lapte de oaie Desi brânza Feta este 100% de origine grecească, ( din anul 2002, printr-o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie, Grecia are dreptul exclusiv de a utiliza marca de brânză Feta) numele de „feta“ vine din italienescul  „fetta“, care se traduce prin „felie“, denumirea datând din secolul al XVII-lea. La început ea se numea  tyripheta, adică „felie de brânză“. Brânza Feta este albă, de o consistenţă cremoasă, moale, cu mici goluri de aer şi nu are strat exterior, aşa cum au alte brânzeturi, cu miros şi gust plăcut, acrişor, uşor sărat.
  • Kefalotiri: Arseniko sau Kefalotiri, ( galbenă la culoare). O branză facută în Naxos dintr-o combinatie de lapte de oaie si lapte de capră, care este incălzită si ingroșată cu cheag (o enzima naturala din stomacul de capra). Aceasta este apoi taiată in bucaţi, lăsate să se scurgă in forme de două si patru kilograme de la care ia forma finală. După scurgere, branza este scufundată in lapte, acoperită cu sare si lasată sa se matureze pentru cel puţin 60 de zile. Aceasta branză traditională grecească este foarte densă și consistentă.E ste folosita pentru a fi rasa peste spaghete sau alte preparate.
  • Kefalograviera:: O versiune greacă de brânză elvețiană Gruyere. Kefalograviera este o branză dură (denumirea este protejată prin lege) , traditională in nordul Greciei,
    obtinuta din laptele oilor si caprelor din regiune. Branza este maturata cel putin 3 luni, pana ce gustul devine intens si bogat, cu note placut-sarate. Este ideala pentru “saganaki”. Deasemenea, se poate rade peste paste si diferite preparate la cuptor.
  • Kalathaki: O branză din insula Limnos preparată din lapte de oaie si uneori în amestec cu laptele de capra. similară cu Fetta. Este folosită îin salate, preparate de patiserie sau pentru Saganaki.
  • Haloumi: Branza Halloumi este o specialitate tradițională cipriotă. Este preparată din lapte de capră si de oaie, iar unele sortimente pot contine si lapte de vacă. In prepararea ei, nu se foloseste nici un tip de acid. Are proprietatea de a nu se topi la caldura, fiind servită de obicei dupa ce a fost friptă pe un grătar incins.
  • Kasseri : Un cașcaval de tărie medie din lapte de oaie şi capră, asemănător la gust cu brânza Cedar, este folosit (ca atare, în omlete, sandwiciuri, gratinat, prăjit sau fript pe grătar). In general Kasseri este produsul folosit de greci la pregătirea renumitului SAGANAKI, care constă în prăjirea în unt a feliilor de caşcaval, urmată de stropirea cu lămâie şi, uneori, de flambarea cu coniac.
  • Kefalotyri : O brânză tare și foarte sărată, utilizate în principal pentru grilaj și de servire cu paste.
  • Graviera: Și acest tip de branză se aseamana cu branza elvetiană Gruyere in textură. Se poate servi atat la aperitive cat si pentru a fi rasa peste spaghete sau alte preparate.
  • Lathotiri: Este o branza de oaie picantă tinută in ulei de masline si care este un produs traditional în insula Zakynthos.
  • Manouri O brânză albă moale nesărată servită atare sau utilizată în patiseria greacă in plăcintele sărate sau dulci .
  • Metsovone.  Un tip de cașcaval afumat  produse în mod tradițional în regiunea Epir Metsovone este dură la consistentă, afumată și preparată de regulă din lapte de vacă cu foarte putin amestec de lapte de oaie si capră.
  • Mizithra  O branză moale nesărată făcut din lapte de oaie. Poate fi servită pe cont propriu sau utilizată în placinte dulci sau sărate. O versiune puțin mai în vârstă,
    acru se numește xynomizithra.  Desi este similar cu Feta in textura, Mizithra este nesarata. Aceasta se face cu o combinatie de zer, lapte plin de grăsimi si smântană. Ca Ricotta si branza de vaci, Mizithra este mai des folosită pentru plăcinte dulci. In Cipru este o branza similara care se numeste Anari
  • Paneraki: Brânză făcută din lapte de oaie şi capră, şi-a căpătat numele de la coşuleţele în care este pusă la scurs şi a cărei formă o păstrează.
  • Touloumotiri: De la  touloumi care este termenul pentru o piele de capră. O brânză de culoare rozalie la maturitate asemănătoare cu brânza Feta in textură si la gust, dar dulce. Se pastrează in saci de piele de oaie sau capra si este tinută atarnată prin beciuri la maturat.
  • Xinomizithra. O branza gasită in intreaga Grecie. In  Naxos, xinomizithra este facuta din lapte de capră. Laptele nu este incalzit, si se leaga cu un cheag. Fermentarea ei dureaza 24-48 de ore ceea ce da un gust acrisor de iaurt. Aceasta branza proaspata, care necesita refrigerare trebuie sa fie consumata in termen de cateva zile. 
    Xinotiro . Aceasta branza este, de fapt xinomizithra lasata sa se scurga pentru mai multe saptamani pana cand se intareste. Este, de obicei folosita rasa pentru paste sau mancata alaturi de struguri vara .