Kitron este un lichior de lămâie produs în Naxos . Acesta este facut din fructe și frunze de Citron, un fruct apropiat de lamaie , dar mai puternic și ușor diferit în gust. Kitron vine în trei variante: Varietatea verde este mai dulce și conține mai puțin alcool. Varianta galbenă este cea mai tare și are și cel mai puțin zahăr . Kitronul incolor este undeva între cele două variante și este, probabil, cel mai bun pentru un băutor novice. Kitronul a fost pentru scurt timp la modă la începutul anilor 1980, dar este dificil de a găsi astăzi în afara de insula Naxos din cauza lipsei de copaci citron.
Ouzo : băutură alcoolică tradiţională grecească, asemănătoare cu raki-ul turcesc se obţine prin distilarea boaştei de struguri, într-o instalaţie specială, numită amvikas, urmată de aromatizarea cu seminţe de anason, fenicul, mastic de Chios şi alte plante aromatice. Ouzo nu poate fi supus procesului de învechire şi, diluat cu apă rece, se emulsionează, devenind din incolor alb-lăptos. În Grecia Ouzo se serveşte la masă împreună cu diverse aperitive, numite „meze” – rulouri din frunze de viţă umplute cu orez, măsline cu sâmbure sau cu diferite umpluturi, fructe de mare, roşii uscate, vinete cu brânză feta
Tsipouro :Tsipouro este o bautura spirtoasă distilată cu un continut de aproximativ 36% alcool pe volum, ea este produsa din rezidurile de la teasc. A fost descoperit de către călugării ortodocsi de pe munte Ahos in secolul XIV, care au folosit pentru prima oară reziduurile din teasc in scopul de a produce alcool. In functie de perioada din an, Tsipouro se bea rece sau chiar fierbinte, si, in functie de momentul zilei, acesta poate inlocui consumul de cafea sau vin. Tsipouro sau Tsikoudia, ca mai toate bauturile alcoolice din Grecia au o calitate festiva, fiind servite la diferite adunari sociale. Poate sau nu poate fi cu aromă de anason.
Tsikoudia : un coniac originar din Creta, similar cu Tsipouro și cu rachiul turcesc.
Uniunea Europeana recunoaste ouzo, tsipouro si tsikoudia ca fiind produse exclusiv grecesti , nicaieri in lume nu au voie sa se produca altele care sa poarte acest nume.
Antothyros este o brânză tare îmbătrânită asemănătoare cu brânza mizithra.
Anevato: O brânză din lapte de oaie si capră.
Feta: brânză albă semi-moale, realizată din lapte de capră sau lapte de oaie Desi brânza Feta este 100% de origine grecească, ( din anul 2002, printr-o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie, Grecia are dreptul exclusiv de a utiliza marca de brânză Feta) numele de „feta“ vine din italienescul „fetta“, care se traduce prin „felie“, denumirea datând din secolul al XVII-lea. La început ea se numea tyripheta, adică „felie de brânză“. Brânza Feta este albă, de o consistenţă cremoasă, moale, cu mici goluri de aer şi nu are strat exterior, aşa cum au alte brânzeturi, cu miros şi gust plăcut, acrişor, uşor sărat.
Kefalotiri: Arseniko sau Kefalotiri, ( galbenă la culoare). O branză facută în Naxos dintr-o combinatie de lapte de oaie si lapte de capră, care este incălzită si ingroșată cu cheag (o enzima naturala din stomacul de capra). Aceasta este apoi taiată in bucaţi, lăsate să se scurgă in forme de două si patru kilograme de la care ia forma finală. După scurgere, branza este scufundată in lapte, acoperită cu sare si lasată sa se matureze pentru cel puţin 60 de zile. Aceasta branză traditională grecească este foarte densă și consistentă.E ste folosita pentru a fi rasa peste spaghete sau alte preparate.
Kefalograviera:: O versiune greacă de brânză elvețiană Gruyere. Kefalograviera este o branză dură (denumirea este protejată prin lege) , traditională in nordul Greciei,
obtinuta din laptele oilor si caprelor din regiune. Branza este maturata cel putin 3 luni, pana ce gustul devine intens si bogat, cu note placut-sarate. Este ideala pentru “saganaki”. Deasemenea, se poate rade peste paste si diferite preparate la cuptor.
Kalathaki: O branză din insula Limnos preparată din lapte de oaie si uneori în amestec cu laptele de capra. similară cu Fetta. Este folosită îin salate, preparate de patiserie sau pentru Saganaki.
Haloumi: Branza Halloumi este o specialitate tradițională cipriotă. Este preparată din lapte de capră si de oaie, iar unele sortimente pot contine si lapte de vacă. In prepararea ei, nu se foloseste nici un tip de acid. Are proprietatea de a nu se topi la caldura, fiind servită de obicei dupa ce a fost friptă pe un grătar incins.
Kasseri : Un cașcaval de tărie medie din lapte de oaie şi capră, asemănător la gust cu brânza Cedar, este folosit (ca atare, în omlete, sandwiciuri, gratinat, prăjit sau fript pe grătar). In general Kasseri este produsul folosit de greci la pregătirea renumitului SAGANAKI, care constă în prăjirea în unt a feliilor de caşcaval, urmată de stropirea cu lămâie şi, uneori, de flambarea cu coniac.
Kefalotyri : O brânză tare și foarte sărată, utilizate în principal pentru grilaj și de servire cu paste.
Graviera: Și acest tip de branză se aseamana cu branza elvetiană Gruyere in textură. Se poate servi atat la aperitive cat si pentru a fi rasa peste spaghete sau alte preparate.
Lathotiri: Este o branza de oaie picantă tinută in ulei de masline si care este un produs traditional în insula Zakynthos.
Manouri O brânză albă moale nesărată servită atare sau utilizată în patiseria greacă in plăcintele sărate sau dulci .
Metsovone. Un tip de cașcaval afumat produse în mod tradițional în regiunea Epir Metsovone este dură la consistentă, afumată și preparată de regulă din lapte de vacă cu foarte putin amestec de lapte de oaie si capră.
Mizithra O branză moale nesărată făcut din lapte de oaie. Poate fi servită pe cont propriu sau utilizată în placinte dulci sau sărate. O versiune puțin mai în vârstă,
acru se numește xynomizithra. Desi este similar cu Feta in textura, Mizithra este nesarata. Aceasta se face cu o combinatie de zer, lapte plin de grăsimi si smântană. Ca Ricotta si branza de vaci, Mizithra este mai des folosită pentru plăcinte dulci. In Cipru este o branza similara care se numeste Anari
Paneraki: Brânză făcută din lapte de oaie şi capră, şi-a căpătat numele de la coşuleţele în care este pusă la scurs şi a cărei formă o păstrează.
Touloumotiri: De la touloumi care este termenul pentru o piele de capră. O brânză de culoare rozalie la maturitate asemănătoare cu brânza Feta in textură si la gust, dar dulce. Se pastrează in saci de piele de oaie sau capra si este tinută atarnată prin beciuri la maturat.
Xinomizithra. O branza gasită in intreaga Grecie. In Naxos, xinomizithra este facuta din lapte de capră. Laptele nu este incalzit, si se leaga cu un cheag. Fermentarea ei dureaza 24-48 de ore ceea ce da un gust acrisor de iaurt. Aceasta branza proaspata, care necesita refrigerare trebuie sa fie consumata in termen de cateva zile.
Xinotiro . Aceasta branza este, de fapt xinomizithra lasata sa se scurga pentru mai multe saptamani pana cand se intareste. Este, de obicei folosita rasa pentru paste sau mancata alaturi de struguri vara .